Informatie

Manuele Lymfedrainage

Het lymfesysteem bij een paard loopt grotendeels parallel aan het bloedvatenstelsel en bevat naast de grotere lymfevaten ook hele klein haarvaatjes. Dus door het hele lichaam. Ondanks de grote van het orgaan is het in de medische wetenschap een ondergeschoven kindje en krijgt vaak weinig tot geen aandacht. En het is zeer bijzonder, onmisbaar en waardevol.

Het lymfestelsel (de vaten en knopen) zorgt voor de afvoer van alle stoffen in het lichaam die er niet thuis horen. Denk hierbij aan medicijnen, kapotte of beschadigde cellen, ziektekiemen, spanningen, stress, angst en emoties. Hierdoor is het van essentieel belang bij herstel na blessures, ziekte, zware inspanning, trauma’s en een niet goed werkend immuunsysteem. Het lymfestelsel heeft niet een pomp zoals het bloedvatenstelsel het hart heeft. Vandaar dat een manuele lymfemassage zoveel resultaat kan geven.

In de oorspronkelijke leefomgeving van paarden wisten ze dit zelf te stimuleren. Alleen heeft het paard in de tegenwoordige leefomgeving deze mogelijkheid veel minder waardoor er vaak diverse vage klachten ontstaan waar de dierenarts soms geen oplossing voor heeft. Denk hierbij bijvoorbeeld aan huidklachten, slecht wondherstel, mok etc. Manuele Lymfedrainage (afgekort MLD) is een massage techniek waar je met zachte handen het lymfesysteem in beweging brengt waardoor het lichaam zich van alle afvalstoffen kan ontdoen. En het is eerst nodig op te ruimen voordat er gedegen herstel kan plaatsvinden.

Wanneer is MLD zinvol?

Denk hierbij aan:

Het consult

Afhankelijk van de klacht wordt een MLD-behandeling gedaan. Deze duurt, indien het paard het toelaat en afhankelijk van de klacht, gemiddeld een uur voor een gehele massage. Via een gesprek vooraf probeer ik een totaal beeld te krijgen van de klachten en of ik deze kan of mag masseren. Er zijn namelijk ook een aantal contra−indicaties waarbij ik niets mag doen. Indien nodig of bij twijfel overleg ik met eigen dierenarts. Of we gaan samen kijken of we het paard kunnen helpen.

Tijdens het bezoek geef ik al een aantal tips/adviezen en deze worden later thuis nog uitgewerkt en doorgemaild zodat ze in alle rust kunnen worden doorgelezen. Denk hierbij aan een stukje voeding, dagelijkse simpele aanpassingen of indien nodig en mogelijk grotere aanpassingen in het stalmanagement.

Natuurlijk sta ik altijd open voor vragen en overleg. Bellen of mailen mag altijd.

Tarieven 2018: